Sociologi och teknik i samverkan

Jag var i Bispgården idag. Det var kickoff för två regionala utvecklingsprojekt; AmIT och Pecoi. Jag tänker inte förklara exakt vad dessa projekt syftar till i detalj, men det är två spännande initiativ så en kort förklaring kan vara på sin plats.

AmIT är ett regionalt projekt för att skapa Affärsnytta med IT och på så sätt öka konkurrenskraften hos små och medelstora företag. Företagen kan få bidrag för att genomföra åtgärder i sin verksamhet och använda bättre och mer möjlighetsskapande IT-teknik. En del av AmIT handlar också om att kommunerna i Z- och Y-län ska utveckla sina e-tjänster för att ytterligare underlätta för näringslivet. Med på kickoffen var företrädare för sjutton kommuner, landstingen, Mittuniversitetet, Kommunförbundet, Sveriges Kommuner och landsting…och så jag :)

Pecoi (läs lite mer) är ett projekt för att forska på och ta fram metoder inom förvaltning och utveckling av e-tjänster starkt influerat av Open Innovation. Katarina Lindblad-Gidlund (se hennes blogg) berättade en del om Open Innovation. Det handlar mycket om att sluta bevaka sina företags- eller myndighetsgränser som något som skiljer vi-har-gjort-och-vi-använder från de-har-gjort-och-det-får-de-ha-för-sig-själva. Dessa gränser som antingen ses som skiljelinjer för öppen konkurrens mellan företag eller gränser för stolthet och prestige mellan myndigheter eller kommuner. Att ta hjälp av någon konkurrent anses som dåligt affärsmannaskap, och att samverka med sin grannkommun eller myndigheten tvärs över gatan riskerar att rasera vårt höga anseende och vår egen tro om vår förträfflighet! Open Innovation förutsätter att vi delar med oss av våra idéer och innovationer för andra att göra affärer på. Det innebär också att vi använder andras modeller och nya tankar för att förbättra vår egen verksamhet och våra affärer. Det finns en så stor värld där ute, och den är nåbar “in a glimpse by your fingertips” och att inte utnyttja alla de möjligheter som finns i den monumentala mängd kunskap som vi kan använda oss av – är ren dårskap. Detta kräver samverkan, öppenhet och en hel del mod! Om detta ska Pecoi forska och dra slutsatser för att hitta metoder och modeller för en starkare utveckling i regionen.

Nåväl, det var en bra dag, och jag fick med mig många insikter. Bland annat att ting tar tid. Jag var beredd på krafttag och att vi skulle lösa problemen med bristande samverkan mellan kommuner och landsting och övriga. Därom blev jag blåst :) Att få alla att prata samma språk, landa på samma abstraktionsnivå, förstå mål och syfte – allt detta tar en enorm tid, och vi var bara inne i kickoffen idag ;)

Daniel Antonsson, chef på IT-staben Sundsvalls Kommun, berättade om uppkomsten av Pecoi-projektet. Han ville definiera vad e stod för i e-handel, e-faktura, e-tjänst osv. Hans tes var att e är så mycket mer än bara teknik eller IT. Han hade en formel som han visade oss alla:

e = IT + V + P

och jag gillade den skarpt! Den stämmer fullständigt med både min egen och företagets syn på utvecklingsarbete, även om jag tidigare har beskrivit det annorlunda. En effektiv utveckling och förvaltning av vår verksamhet bygger på IT-utveckling, Verksamhetsutveckling och Personalutveckling. Det räcker inte med ett nytt IT-system, det räcker heller inte med nya processer om vi inte ser till att människorna är med på tåget, att de förstår vad som ska göras och att alla – inklusive oss fega chefer – vågar ändra vårt sätt att arbeta och vara! Vackert :D och något som jag med tankar från Open Innovation kommer att använda mig av.

Formeln e = IT + V + P gör att våra tjänster som konsultföretag blir tydliga! Vi arbetar ju med utveckling inom dessa tätt knutna områden; IT, verksamhet och människor! Fräckt…

Att det sen var moddigt att köra fram och tillbaka till Bispgården, och att jag krockade med bilen inne i stan senare på kvällen :( är en helt annan sak. Som Karlsson på taket skulle ha sagt, De e en värdslig sak.

Att sen en frusen Mia kom på att förklaringen “barnen måste ha råkat slå av elementen” inte höll eftersom hon själv läst min bekännelse här på bloggen var också en rolig knorr på dagen. Vi slog på elementen och just nu är det 20,7 grader inne i vardagsrummet och det är ju till och med väldans varmt (eller hur ;). Får se vad hon säger när hon märker att jag sänkt temperaturen på varmvattenberedaren :-)

3 thoughts on “Sociologi och teknik i samverkan

  1. Det är ju det jag skriver: En välskriven blogg som kräver sin läsare. Här gäller det att hänga med.
    Inte konstigt att du inte fått några kommentarer på det här inlägget, alldeles för svårt för oss vanliga dödliga…
    Fast det låter onekligen bra.

    Och du, vad är det där med sänkt temperatur på varmvattenberedaren? Du skulle ju bjuda på kalla avrivningar. Fegar du nu i energispartider?

    Markattan

  2. *asg* jodu, jag tror att mycket av detta är kvar för mig själv att förstå fullt ut också. Men jag är övertygad om att det finns massor av klokskaper gömda där jag minst väntar det :) Hör just reklam för mediamarkt på tvn och två tyskar pratar så ingen förstår…samma lika då ;)

    Och bjuda på kalla avrivningar, nja, jag kan ta dom själv och vara mjuk med familjen :D

  3. Det här låter intressant och viktigt. Formlen känns väl lite för enkel, gör den inte det? Det här har man väl kunnat i alla tider! Vad är det som är nytt egentligen??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *