Pidagen snart nära, larmdagen är över

Det är mindre än en månad kvar till pi-dagen, fjortonde mars, 3-14 :) Vi håller alla på att planera för festligheter och vördnadsaktiviteter för att visa vår respekt och kärlek till 3,14159265… Det ter sig lite olika var i världen man befinner sig, och var i idéhistorien man befinner sig, men firar gör vi, kvinna och man, vuxna och barn, små och stora, kuber och kvadrater. Det kommer att bli skoj :)

För en vecka sedan var det 11 februari. Den gick mig förbi, och jag har bra försvar för detta som ni kommer att se senare. Fler av institutionerna runt det europeiska larmnumret 112 firade dagen som sin egen; SOS Alarm, MSB, Polisen och så krisinformation.se som twittrade ut nyheten,  På räddningstjänstbloggen nämns dagen med en intressant reflektion om behovet av att finnas listad på hitta.se så att räddningstjänsten ska hitta dig vid olycka. Bra ansats med knasigt tänkt kanske. Det verkar vara många som inte vet att det är 112 som gäller och det är ju rätt olyckligt. Något som barnen kan som rinnande läsk. Två ögon, en näsa och en mun. Två ett ett…eller jädrar, så ar det ju inte, att jag alltid ska tänka fel…

Att jag missade att fira dagen beror på att jag var säker på att vi skulle använda 1 december, 1/12. Men EU verkade visst tänka helt up poch ner (!) och beslutade att det är 11/2 som ska vara dagen som gäller, så jag missade hela eventet med en hel vecka, suck. Vi får se om jag kan ta mig upp ur denna mentala svacka innan helgen ;)

Det som är spännande med 112-dagen är att oavsett vilken av varianterna vi väljer, min eller EU:s, så gäller att dagen+månaden blir 13. Alltså, 11+2=13 och 1+12=13 :D Sånt gillar jag, och eftersom tretton är ett oturstal så är ju ekvationen fulländad, vid olycka och otur så ring larmnumret som kopplar dig till 13 som tal och räddningen som hjälper dig!

Larmnumret följer följande formel: 100a + 10b + c = 112 med a=1, b=1, c=2.  Dessutom är 10a + b + c = a + 10b + c. För vilka fler datum funkar detta, och enligt ovan för vilka a,b,c gäller formeln? Vi kan förenkla formeln ovan och får då 10a + b = a + 10b, förenklat igen 9a = 9b, och förenklat igen a=b för tal 1-9 (eftersom det med a=b=0 skulle bli ett ensiffrigt tal)! Det innebär att det är helt irrelevant vilket tal c är, 0-9 så länge a=b. Vi får då en talserie som följer reglerna ovan som börjar med 110, 111, 112, 113, 114… och 220, 221, 222, 223… och 330, 331… till 990, 991… För datum gäller ju lite andra regler vilket ger en begränsning som ger serien ett annorlunda och mycket mindre format med de enda dagar som detta fungerar för som 1/11 och 11/1, 1/12 och 11/2. I ena fallet blir summan 12 och i andra blir summan 13. Kopplingen till religiös mystik, vardagsfolklore och det faktum att det inte bör vara tre likadana siffror i ett larmnummer gav alltså ett tydligt beslutsunderlag inför valet av 112 som larmnummer :)

Skönt att veta en sån viktig sak!

5 thoughts on “Pidagen snart nära, larmdagen är över

  1. Hej!

    Läste inte hela texten men jag kommer också fira PI-dagen men av en annan anledning. Hamnade för övrigt här för att jag klickade på din bild på vår blogg.

  2. Visst är det, man måste gå in i alla situationer med öppna ögon och ödmjukhet :) Jag försöker också att förstå alla dessa knäppgökar som gör oförklarliga saker, som att fira 112-dagen den 11 februari istället för 1 december. Men det har ju du också observerat så varför slå in öppna dörrar hehe ;)

  3. Tänkte fira Pi:dagen med en guldklocka från Steria för 5:års trogen tjänst… plötsligt händer det…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *