I antologinKors & tvärs: Intersektionalitet och makt i storstadens arbetsliv samlar författarna Anders Neergard, Arne Nilsson och Ewa Gunnarsson (red) ett antal texter som alla handlar om storstad och arbetsliv. Det är en salig blandning där olika ämnen blandas, men med ett ständigt intersektionellt perspektiv. Intersektionaliteten visar sig dels i att många av texterna analyserar flera maktrelationer i samverkan, genus och etnicitet och klass osv. men det visar sig också i mixen av texter och angreppssätt vilket ger oss som läsare möjligheten att jämföra både resultat och metodologi mellan olika forskningsinsatser. Jag hade mycket nytta av boken i de sista tentorna på sociologins A-kurs, och tyckte dessutom att några av texterna var riktigt bra :)
Anders Neergaard gjorde störst intryck och skrev klockrent om diskriminering kopplat till rekrytering och svårigheterna att få jämställdhetsriktlinjer och diskrimineringspolicies att bli förstådda och efterlevda. Det är många, visade sig hans forskning, som säger sig ha fattat vad som förväntas och vad som är rätt, men när ansökningarna med namn som för en, i deras egna ögon, tvättäkta svensk är svåra att uttala så följer både förståelsen och det etiskt rätta handlandet med det personliga brevet och bifogade cv:t ner i papperskorgen. Sen kan det vara hur välskrivet och kompetent som helst. När vi möter det okända flyr vi från vår moral och in i det becksvarta fördomsfulla landet, och där lyser rättviselampan inte speciellt starkt. Neergard förklarar detta tydligt och med hygglig mängd empiriska underlag vilket skapar trovärdighet och insyn i hans arbete.
Andra delar av materialet är dock av lite mer tveksam natur, volymiöst som antologin är, och jag tror inte alla som bidragit med texter till boken är av samma litterära och vetenskapliga kaliber som Neergaard :) Men den totala samlingen texter är bra, och det är skönt att det finns grader av kvalitet inom den sociologiska världen, vilket möjliggör undertecknad att kunna ta plats ;)