Detta är en av de böcker jag läst i sociologikursen, och som jag vill rekommendera till alla som är det minsta lilla intresserade av sociologiska frågor: Att tänka sociologiskt [Bauman & May]. Den är skriven av Zygmunt Bauman, en ikon inom sociologin, och redigerad av Tim May. Jag började läsa den innan kursen startade och det gav effekt direkt. I första kapitlet hajade jag till och fick min första aha-upplevelse och sedan rasslade det på :) I bokens inledning “Den sociologiska disciplinen” väcktes mitt intresse genom Bauman och Mays beskrivningar av sociologi som vetenskap i förhållande till det sunda förnuftet som vi alla bär inom oss. Att vi alla, oavsett om vi är sociloger eller vanliga människor ;) är fast i det sunda förnuft som vi under årens lopp lärt oss och förfinat för att passa in i det gemensamma samhället. I det sunda förnuftet finns mängder av värderingar, principer, avsteg från behov, diplomatiska mekanismer och allt annat som gör vardagen enkel att leva och förstå. För att leva en dag som människa krävs att vi generaliserar, att vi inte ifrågasätter varenda beteende som vi upplever hos våra medmänniskor. Vi behöver förenkla och låta saker vara för att vara effektiva.
Men sociologin är en vetenskap och den, till skillnad från det sunda förnuftet, godtar inga generaliseringar utan kräver ifrågasättande och ett grävande för full förståelse. Den är både verksam i det lilla mikroperspektivet i relationerna mellan oss enskilda individer och i makroperspektivet i samhället och den globala världsordningen. Sociologi som vetenskap använder ett tydligt och gemensamt språk, har gemensamma grundsatser som byggs vidare på och ett sätt att arbeta med och publicera forskningsresultat som liknar all annan vetenskaplig forskning. Detta trots att alla sociologer ändå till viss nivå varje arbetsdag sitter mitt i det sunda förnuft som de samtidigt försöker studera :)
Denna vetenskapliga inledning till trots är boen mycket lättläst och otroligt lätt att förstå. Det finns många exempel och paralleller till vardagens fenomen som gör det lätt att koppla teorierna till det sunda förnuftet. Det är ett sympatiskt drag hos Bauman och May och jag gillar det enkla förhållningssättet.
Läs boken, du kommer att gilla den!