På väg till och från det fascinerande kundmötet idag läste jag vidare i Människans frigörelse. Jag insåg på 6000 meters höjd, mumsande på en köttfärslimpmacka (!) som Sundsvallsflyg bjöd på, att Karl Marx är kung! Helt ovetande bläddrade jag blad och fann ett grymt konstaterande i hans beskrivning av det kommunistiska samhället “…där var och en kan utbilda sig i den riktning han önskar. Samhället reglerar den allmänna produktionen, och detta gör det möjligt för mig att göra det ena idag, det andra imorgon, jaga på morgonen, fiska på eftermiddagen, sköta kreatur på kvällen och kritisera efter kvällsmaten, allt efter vad jag vill…” och håll i er för avslutningen “…utan att jag för den skull någonsin blir jägare, fiskare, herde eller kritiker”. Det var det vi pratade massor om på RFV och sedermera Försäkringskassan där så många såg sina utvecklarroller som yrken och i sten fasthuggna och avgränsade “verksamhetskretser” :)
Det Karl Marx beskriver, tillsammans med Engels 1845-1846, är ju konsulting i sin renaste form! Det är på det sättet som jag arbetar dagligen på jobbet för att motivera alla konsulter att frigöra sig från sina verksamhetskretser, anamma tesen “hur svårt kan det vara?” och med en instruktionsbok under armen slå världen med häpnad ;) Ena stunden är jag testare, andra stunden programmerare, sen är jag utredare, för att i nästa ögonblick vara metodstöd, och så vips rättar jag ett fel i någons excelkalkyl :D Visst, detta passar inte alla, säger du!? Och det har du rätt i, men det spelar ingen roll, för det går alltid att anpassa väldigt långt för att individen ska känna sig bekväm. Poängen är att Marx konstaterande att den sträva arbetsdelning som excellerades i kapitalismen är kontraproduktiv och leder till alienation får sin räddning i antingen kommunismen, eller konsultingen :)
Ergo, så var det bevisat!
Jag är…bra, det tycker jag räcker långt.
Det heter väl verksamhetskretsar? Vad är kretser? Men du är inne på något väldigt intresssant och för många okänt, nämligen att den avart av kommunism som praktiserats i världen inte har mycket med Karl Marx att göra. Hans tankar må kritiseras, men de är inte fullt ut involverade i de dåliga exempel på kommunistiska samhällen vi har sett hittills. Eller är det så att vi inte fått den totala världsomspännande revolution som Marx ville?
Jag har haft en hel del nytta av dina sociologisidor på allvar nu, emedan jag läser själv på en egen A-kurs :-)
Ordet “är” är (!) ju magiskt, eller hur :)
Och kretser eller kretsar…det är ju frågan… värst vad många blivit bokstavskontrollerande nuförtiden ;)