Wow, så har vi klämt ut en liten delkonferens ikväll :) Vi har beskrivit en ny delkonferens H Innovativ samverkan på Sundsvall42. Det är jag och Lennart Hedenström på FK som håller i den, och vi har precis skrivit klart texten för Call for paper. Vi jagar dig som vill prata på konferensen till hösten. Så…phuhh..en timme och två minuter innan deadline blev texten klar. Skönt med marginal ;)
Paradigmskiftet: Samverka eller dö!
I alla tider har människan överlevt genom att tillsammans utföra större uppdrag än en enstaka person mäktat med. Genom att se till lyckan för helheten nådde vi tidigt i vår utveckling längre än att suboptimera våra individuella drivkrafter. Idag arbetar våra företag och myndigheter alldeles för ofta enligt den själviska lagen om ensam-är-stark. Ett nytt paradigm är på väg där lagen om ensam-är-stark byts till samverka-eller-dö!
Vi ser idag flera trender som driver fram nya “buzz words” och nischer som kollaborativa modeller, nätverksbaserade leveransformer, open innovation m.fl. Vi ser statsmakterna driva på sina myndigheter till samproduktion av t.ex. löneadministration, upphandling och inköp, IT-drift mm. Fler och fler kommuner och landsting letar samverkansmöjligheter, och företag knyter sig till varandra i nya former.
Genom detta skapas konkurrensfördelar vare sig det är kortare ledtider, ökad kundnöjdhet eller kostnadsbesparingar som den enskilde inte kan uppnå.
Det nya i dessa trender är att affärsmodellerna vänds upp och ner. I exemplet öppen källkod är koden kostnadsfri medan aktörerna hittar andra tjänster att ta betalt för. I exemplet myndigheter som samverkar så måste styrmodellerna inklusive finansieringsformerna ändras för att myndighet A skall kunna stödja myndighet B med tjänster. Vem bjuder på vad? Kan jag lita på dig? Hindren är flera och osäkerheterna många. Kampen om makt och rätten att påverka styr oss. Att öppna upp och släppa in gör mig sårbar, men är oundvikligt.
Det finns de som försökt. Det finns de som lyckats inom vitt skilda världar; myndigheter, kommuner, landsting såväl som affärsdrivande verksamheter.
Vi vill hitta en spännande blandning av praktiska exempel och teoretiska modeller. Exempel som beskriver både best practice och lessons learned. Teorier och modeller som beskriver historisk utveckling samt våra vägar framåt. Har du försökt? Har du lyckats? Har du studerat, reflekterat och beskrivit delar av området på ett sätt som andra kan förstå och ha nytta av?
Kort sagt – har du något att säga om innovativ samverkan – anmäl dig nu!
Känns det här rätt? Om vi ska arbeta efter öppenhet, delaktighet och samverkan där vi delar på våra tankar och hemliga idéer så måste ju även jag och Lennart lyssna på er som kommer att delta och föreläsa så att inriktningen blir den vi tillsammans vill att den ska bli! Så hör av dig här på bloggen eller via mejl.
Föreläsningar och idéer :D
ps. Hrm, lite känns ju det sociologiska utmaningen i detta som roligast och kanske mest spännande, men säg inte det till de övriga inom S42. Jag borde ju vara engagerad i alla aspekter ;)
Ruggigt bra text. Jag blir nästan lockad att föreläsa. Kommer antagligen att vara med på det här årets konferans. Har varit med flera år i rad och är väldigt nöjd. Tycker att ditt föredrag ifjol om ledning och styrning var superbra.
Skoj, vad glad jag blir av din återkoppling :)
Och visst kommer det här att bli kanon! Det finns ju så mycket som vi skulle kunna göra, och så mycket spännande hinder hos oss människor som sätter käppar i hjulet för att nå riktig samverkan. Jag ser exempel själv i många sammanhang på att det personliga behovet av att få besluta, påverka och ta ett enskilt ansvar för resultatet ofta hindrar öppenhet och inbjudningar till delaktighet. Det finns rädslor om att andra ska inse att jag inte kan tillräckligt, att jag ska tappa min makt, att jag inte ska vara lika viktig och betydelsefull längre osv.
Så skriv ihop en abstract, en budskapsbeskrivning och skicka in. Eller spela in en kort film och lägg ut på YouTube för oss att se på ;)
Jepp, nu rullar den nya delkonferensen ut… Om det finns tips från er som ser det här på andra ni känner till som har bra saker att förmedla och som även är goda “estradörer” tipsa gärna oss (Peter & mig). /Lennart
Funderar och återkommer. Det saknas mängder med insatser och propåer från regerinshåll, med några undantag! Utlovade satsningar och resurser har misslyckats kapitalt, och jämfört med övriga Europa är vi i fler avseenden långt efter. Det är både tråkigt och skräckinjagande. Bra exempel finns, men de är för få.
Det låter som du har mycket insikter. Bara den vinkel du beskriver är ju intressant i sig. Vad görs i andra länder som inte sker här och vilka konsekvenser får det här och vad har de lyckats med och skulle deras ansats funka här och om den inte gör det vad skulle funka och och och och …. ;) Dvs en sådan presentation skulle vara intressant att ta del av.
Men hur är det fatt, peterA? Har du tappat åhörare eller åläsare? Söker du så sällskapssjukt efter kommentarer och liv på bloggen att du går över vilka lik som helst hehehe! Sämre tempo nu på sistone.
Jag fattar ärligt talat inte vad du snackar om, eller vad NI snackar om ska jag kanske tillägga efter Lennarts (vem är det) kommentar. Jag har försökt och jag har antagligen misslyckats, men vill nån lyssna på det? Tror inte det faktiskt. Man har nog bättre grejer för sig.
“Lennart – vem är det”?
Precis som Peter skriver i ingressen till detta inlägg så finns jag på FK (Försäkringskassan IT), och har i ett par omgångar varit kollega till Peter och under tiden blev vi även goda vänner. Nu bad Peter mig kliva in och vara delkonferensledare för en ny delkonferens på Sundsvall42 tillsammans med honom. Som Peter skriver så författade vi ihop en text som utgör underlag till “Call For Papers” till delkonferensen. Lite senare kommer Sundsvall42 ut med den ordinarie CFP-skriften (och då med alla delkonferenser förstås), men Peter körde alltså ut vår text här som en liten exklusiv förhandstitt kan man säga.
Skall jag tolka ditt inlägg som att vi inte får fram poängen och att det hela blev svårförstått, isåfall så gjorde vi inget bra jobb. Möjligen mitt dåliga inflytande då, eftersom Peter skriver alldeles utmärkt vilket denna blogg är bevis på!
När det så gäller misslyckanden och bakslag, tycker jag de är väl så intressanta som framgångar och succéer. Detta under förutsättning att de leder till någon form av lärande som förhoppningsvis gör att man själv och andra kan undvika att göra samma sak igen. Du får väl fundera på om ditt misslyckande varit tillräckligt intressant! Nån tänkare fick tom till strofen som jag minns ungefär så här: “lär av andras misstag, du hinner inte göra alla själv”! ;)
Lennart, hej! Förstod nog du kände peterA sedan tidigare, och att du jobbade på Försäkringskassan. Men intressant att se hur ni kört igång den här konferensen. Har bara inte sett dig här tidigare.
Och ska jag förklara resten så såg jag tecken på att locka besökare med vilka-medel-som-helst genom att lyfta in en hel konferens för i ärlighetens namn så har det väl varit mer aktivitet här tidigare, men samtidigt så såg jag inte riktigt poängen med paradigmskiftet för samverkat har vi väl gjort “i alla tider”? vad är det som gör det här så annorlunda egentligen? eller så kanske jag har misst nåt?
Hey messageman, precis den typen av vinkling som skulle vara intressant att lyssna på i den här delkonferensen :) Varför satsningarna har misslyckats och anledningen till att vi är där vi är idag, kanske kan förklaras i andra delkonferenser på Sundsvall 42; Arbetslivsutveckling, Förändringsledning som exempel ;)
Och du @nders K. Vem är Lennart? Det är ju en cool fråga, och det var då himla tur att du inte frågade Vem är peterA ;) Hade gått i spinn för att försöka svara på den under min korta livstid :D Och som Lennart skriver, misslyckanden är jättenyttiga att få höra. Jag använder dessa flitigt, ja, mina egna misslyckanden alltså… Och apropå att gå över lik för att få folk till bloggen – hehehe – visst, du som följt mig tidigare vet ju att jag suktar efter folk ;) men samtidigt så är det här ämnet så bloody intressant att jag inte kan låta bli. Det ska bli rättning i leden avseende blogginlägg, och inte bara sociologi och Sundsvall 42 :)
Rock on!
Sorry @ndersK, jag missade att godkänna din kommentar, trodde att den gick ut direkt. Nu är den publicerad i varje fall :) Vad säger du om inlägget med Arne Naess och slöjförbjudande rektorn? Nåt annat än sociologiskt ältande och delkonferenser ;)
Till Anders K. Du sätter fingret på exakt det jag och Peter kämpade mest med. Vi hade störst utmaning med att i ord fånga exakt den form av samverkan vi menar. Den är nog inte ny i sig, däremot så är vår bedömning att den ökar i betydelse kraftigt. Om du fattar vad vi menar så hjälp oss sätta ord på det (eller såga “hypotesen”)!
Vi menar inte vanlig traditionell affärssamverkan i förädlings- och logistikkedjor där olika företag köper tjänster av varandra. Det är i mitt famlande huvud nån slags kombination mellan “open source”-modellen, det som häromåret kallades “den nya ekonomin” och gemensamt risktagande. Att behöva ge bort något utan att få betalt i det skedet eller att gå in konsortier med sådana som tidigare varit ens konkurrenter i den traditionella marknaden för att ens komma åt affärer eller nyttor. Vi tror att det finns på den öppna marknaden såväl som inom myndighetsvärlden.
:D